BPMN (business process model and notation) leren is nuttig voor ondernemers

Al jaren probeert men om de bedrijfsvoering inzichtelijk en meetbaar te maken. In een tijd waarin het zakelijk landschap in hoog tempo verandert is dit belangrijker dan ooit. Het is de enige manier om de concurrentie een stap voor te blijven. Een aanzienlijk deel van de oplossing lijken we nu binnen handbereik te hebben met BPMN.

Waarom willen we inzichtelijke bedrijfsvoering?

Iedere ondernemer streeft naar verbetering van zijn bedrijf. Om te kunnen verbeteren moet echter eerst helder zijn hoe het bedrijf op dit moment werkt. Om de huidige situatie binnen een onderneming in kaart te brengen worden onder andere bedrijfsprocessen vastgelegd.

bpmn

Eenvoudig proces in BPMN notatie

Wanneer we de bedrijfsprocessen hebben vastgelegd, kunnen we onderzoeken waar verbeteringen mogelijk zijn. Het verbeteren van een proces kan er bijvoorbeeld toe leiden dat het proces verkort wordt door stappen weg te laten. Een andere mogelijkheid is het herkennen en verwijderen van dubbele stappen in een proces. Uiteindelijk kan het verbeteren van processen veel gevolgen hebben voor het bedrijf. Er kunnen kosten bespaard worden, de kwaliteit kan verbeterd worden, het aantal fouten kan teruggedrongen worden en uiteindelijk zal de klant tevredenheid omhoog gaan.

Waarom verbeteren met BPMN?

In de loop van de tijd zijn er verschillende technieken bedacht om processen binnen een bedrijf te beschrijven. Flow Charts, UML Use Cases, Data flow diagrammen en petrinetten zijn slechts een paar willekeurige voorbeelden.
Iedere techniek heeft eigen specifieke kenmerken en geen van deze technieken voldoet perfect voor het beschrijven van bedrijfsprocessen.

Business Process Model and Notation (BPMN 2.0) is een modelleringstechniek die specifiek is ontwikkeld met het doel om bedrijfsprocessen te modelleren. Sinds versie 2 kunnen we ook rekenen aan deze processen en bijvoorbeeld de werking van processen simuleren. Beiden zijn zeer krachtige manieren om de effectiviteit van uw onderneming te verhogen. Het biedt de mogelijkheid om snel inzicht te krijgen in zwakke plekken, zodat er snel gewerkt kan worden aan verbetering.

Ondanks de krachtige mogelijkheden is BPMN toch heel toegankelijk. BPMN is een universele taal die zelfs met weinig kennis al goed gesproken kan worden. Wanneer ondernemers zelf BPMN spreken, krijgt men niet alleen beter inzicht in het eigen bedrijf, ook overleg met externe partijen (adviseurs, ontwikkelaars) wordt veel eenvoudiger.

Hoe leer ik BPMN?

In tegenstelling tot de bekende talen als Nederlands, Engels, e.d. is de basis van BPMN vrij snel aan te leren. Binnen en dag kent u de concepten en kunt u het gaan gebruiken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de cursus “Modelleren met BPMN”. Een zeer toegankelijke basis cursus waarmee u zich snel het BPMN jargon eigen maakt.

Dit artikel is ook gepubliceerd op: Computable.nl

Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.