Twee misverstanden over strategie

Er bestaan twee hardnekkige misverstanden over strategie of strategisch plan die de vooruitgang van uw organisatie mogelijk in gevaar brengen. Door ze te herkennen en te vermijden kunt u strategie beter realiseren.

‘Stick to the plan’

Hoe goed we ook ons best doen, geen enkel strategisch plan kan een voorspelling maken van de toekomst. Strategen moeten zich snel kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden om maximaal te kunnen profiteren van kansen die zich voordoen. Het strikt vasthouden aan het strategisch plan dat ooit is uitgedacht (‘ stick to the plan’) terwijl de realiteit ondertussen veranderd is, kan een tegengesteld effect hebben waardoor de strategische doelstellingen niet meer gehaald kunnen worden en uw organisatie schade oploopt.

Een moderne strateeg denkt niet in strikte strategische plannen, maar in flexibele strategische scenario’s. Scenario’s werken verschillende oplossingsrichtingen uit voor ieder onderdeel van het strategisch plan. Wanneer zich een onvoorziene omstandigheid aandient, kan worden teruggegrepen op een reeds ontwikkeld scenario. Hierna kan een strategische interventie snel en met minimale inzet gerealiseerd worden. Op deze manier wordt de business agility (wendbaarheid van organisatie) behouden en kunnen kansen in de markt beter benut worden.

‘Informeren is voldoende’

Strategie moet uitgelegd worden aan de medewerkers zodat iedereen weet wat het doel is, waarom we dit willen bereiken en hoe iedereen hieraan bij gaat dragen. Voor de volledigheid kunnen we ook nog aangeven bij welke resultaten (cijfers) we succesvol zijn met de strategie. Het is echter een groot misverstand dat nadat u alle betrokkenen geïnformeerd hebt over de strategische plannen, zij direct begrijpen wat het precies inhoudt en wat er van ze verwacht wordt.

Communicatie over de strategie bestaat niet alleen uit informeren door bijvoorbeeld het versturen van een e-mail, het plaatsen van een PowerPoint op het intranet of het houden van strategie bijeenkomst waar de directeur een presentatie houdt. Communicatie over de strategie moet de medewerkers inspireren tot handelen in de geest van de strategie. Ook achter de communicatie over de strategie moet feitelijk een strategisch plan zitten. Deze communicatie zal echter alleen effect hebben wanneer er ingespeeld wordt op het gevoel en men ervoor zorgt dat medewerkers zich betrokken voelen.

Inspireer uw medewerkers door in uw communicatie concrete vragen helder te beantwoorden, bijvoorbeeld:

  • Wat zijn de plannen omtrent de omzet? – “Als directeur wil ik dat de omzet per klant zal verdubbelen.”
  • Wat zal er gebeuren als dat niet gerealiseerd wordt? – “Als we de omzet niet kunnen verhogen komt er minder geld beschikbaar voor research, waardoor we mogelijk marktaandeel verliezen.”

Vraag medewerkers ook vooral naar hun mening en naar hun zorgen en probeer vervolgens in de communicatie deze zorgen weg te nemen. Een veel gestelde vraag door medewerkers is:

  • “Wat is de volgende stap?” Hier kunnen punten zowel gescoord als verloren worden. Te vaak wordt hierop gereageerd met: “Hiervoor wordt nog een concreet scenario uitgewerkt”.

Dit antwoord is te algemeen en een medewerker kan hier niets mee. Mocht het antwoord nog echt onzeker zijn, leg dat dan uit. Zorg er daarnaast voor dat u op korte termijn op het onderwerp terugkomt en de vraag concreet beantwoordt.

Verbeter uw strategisch plan

Bedrijfsstrategen staan in het midden van de organisatie en praten mee op alle niveaus. Strategie is uitdagend, creatief en spannend. En als u er goed in bent kunt u er aardig van profiteren. Ook succesvol worden met uw bedrijfsstrategie?

Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.