Business process management ofwel  BPM binnen een non-profit levert meer dan alleen geld op

Non-profit instellingen staan iedere dag weer voor de moeilijke uitdaging om een zo goed mogelijke dienst te verlenen. Het is noodzakelijk voor iedere non-profit om zo efficiënt mogelijk te werken en zo veel mogelijk waarde uit iedere euro te halen. Business Process Management ofwel BPM binnen een non-profit levert een hoger rendement en nog veel meer op.

De uitdagingen van een non-profit

Non-profit organisaties moeten aan regels voldoen: belastingregels, overheidsregels of eigen regels vanuit bijvoorbeeld de statuten. Dit vergt veel administratie en overhead.

Daarnaast zijn er vrijwilligers of betaalde krachten die verschillende functies vervullen. De dynamiek van non-profit maakt het lastig om een goed inzicht te krijgen in de organisatie. Het beheren en controleren van de administratie en het inwerken en laten functioneren van medewerkers kost heel veel tijd.

Wat levert BPM binnen een non-profit op?

BPM binnen een non-profit maakt processen binnen de organisatie inzichtelijk. Dankzij gericht procesontwerp en beheer van de processen kunnen processen gestandaardiseerd en efficiënter gemaakt worden. U krijgt meer inzicht in de werking van uw organisatie, en bijvoorbeeld in beschikbare resources (zoals medewerkers en vrijwilligers) waardoor werk sneller en beter verdeeld kan worden. Efficiënte processen verlagen overheadkosten en voorkomen fouten. BPM binnen een non-profit levert direct geld op dat u aan betere doelen kunt besteden.

Denk bijvoorbeeld aan het inwerken van een nieuwe medewerker. Dankzij gestandaardiseerde processen is de inwerkperiode van een nieuwe medewerker veel korter en worden er geen zaken over het hoofd gezien. De medewerker wordt sneller renderend voor de organisatie. Maakt uw organisatie gebruik van veel vrijwilligers, dan neemt het positieve effect van standaardisatie alleen nog maar verder toe.

BPM binnen een non-profit realiseert meer inkomsten. Denk eens aan het werven en behouden van sponsors. Wanneer u sponsors werft volgens een standaard proces kan er beter geworven worden en zullen uiteindelijk sponsoropbrengsten omhoog gaan. Door bestaande sponsoren structureel te betrekken zal de relatie ook verbeteren wat uiteindelijk weer een positieve uitwerking heeft op de totale organisatie.

Bij de administratie kan BPM binnen een non-profit ook een positief effect hebben. Standaard processen helpen administratieve fouten te voorkomen omdat medewerkers geen stappen meer kunnen ‘vergeten’. Het voorkomen van fouten is fijn, maar denk ook aan de verbeterde relatie met uw vrijwilligers wanneer bijvoorbeeld declaraties snel en foutloos worden uitbetaald.

Hoe nu verder?

Een bekend Nederlands gezegde luidt: “De kost gaat voor de baat uit”. Er zal eerst geïnvesteerd moeten worden in effectief business proces management. BPM binnen een non-profit kan over een langere periode ingevoerd worden. Business Process Management is een investering die zich direct terugverdient door:

  • Een inzichtelijkere organisatie.
  • Meer inzicht in de werking van de organisatie.
  • Een betere verdeling van activiteiten.
  • Efficiëntere inzet van medewerkers.
  • Verlagen van overheadkosten.
  • Het voorkomen van fouten.
  • Besparingen in tijd en geld.
  • Meer opbrengsten en langduriger sponsor relaties.

De invoering van Business Process Management maakt uw non-profit meer renderend en beter voorbereid op de toekomst.

Intermedio Information Technology helpt u graag verder op weg. Met advies, opleiding of de juiste tools om samen met uw team uw non-profit efficiënt te maken en geld te besparen. Maak een vrijblijvende afspraak om de mogelijkheden te bespreken.

Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.